maj 23, 2024

Kort om B-vitaminer

Det finns åtta olika B-vitaminer och de har alla olika uppgifter i kroppen. Vitamin B är vattenlösligt och lagras inte i kroppen, med undantag för B12.
B-vitaminerna har flera funktioner i kroppen. De stimulerar bland annat ämnesomsättning, immunförsvar och celldelning. Brist på olika B-vitaminer kan leda till olika sjukdomar.

Överintag kan också vara skadligt, men utgör i regel inget större problem eftersom överflödet avlägsnas snabbt via urinen. Allmänna biverkningar från överintag är rastlöshet, sömnproblem, yrsel och/eller illamående. Överintag beror nästan alltid på kosttillskott.

Nedan ser du de olika vitaminernas funktion och vad de kallas:
.
🅱️1️⃣: Tiamin fungerar som koenzym i omsättningen av kolhydrater. Finns i fläskkött, inälvsmat, bönor, ärtor, sparris, vetegroddar, jäst och spannmål.
.
🅱️2️⃣: Riboflavin fungerar som koenzym i omsättningen av energi, det vill säga fetter, kolhydrater och proteiner. Finns bl.a. i mjölk, fil, yoghurt, kött, fågel, ägg, inälvsmat och korv.
.
🅱️3️⃣: Niacin används för elektrontransport vid oxidation och är viktig för bland annat celldelning. Niacin finns bl.a. i champinjoner, sparris, kött, fisk, skaldjur, mjölk, fil, yoghurt och potatis.
.
🅱️5️⃣: Pantotensyra används vid omsättningen av energi. Finns i de flesta livsmedel och ingen brist på vitaminet har rapporterats hos människor.
.
🅱️6️⃣: Pyridoxin fungerar som koenzym i omsättningen av proteiner och vid celldelning.  Finns i de flesta livsmedel så brist är väldigt ovanligt.
.
🅱️7️⃣: Biotin fungerar som koenzym i omsättningen av fetter och proteiner. Kan bildas i tarmen av tarmbakterierna. Det finns i princip ingen brist, då biotin kan bildas i tarmen av tarmbakterierna.
.
🅱️9️⃣: Folsyra spelar en viktig roll vid celldelning. Finns i frukt och grönt, fullkornsprodukter, linser, kikärtor, bönor, filmjölk, yoghurt, leverpastej och lever.
.
🅱️1️⃣2️⃣: Kobalamin fungerar som koenzym i omsättningen av proteiner och vid celldelning. Finns främst i kött, fisk, skaldjur, ägg, mjölk och ost. Om man är gravid bör man se över sitt B12-intag. Speciellt om man är gravid och vegan. Vitamin B12 behövs för barnets nervsystem ska utvecklas normalt.

Med en kapsel om dagen kan du täcka hela ditt B-vitaminbehov oavsett hur din kost ser ut. Vi rekommenderar Elexir B-vitamin komplex från Gymgrossisten.

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM