juni 24, 2024

Vad är aminosyror?

Aminosyror är proteinets byggstenar. För att på ett enkelt sätt förklara hur det fungerar så kan man säga att ett protein är en legofigur som är byggt av legobitar. Varje legobit är då en aminosyra. Det finns 20 stycken aminosyror (olika legobitar) och de kan användas på olika sätt för att bygga olika ”legofigurer”, bland annat muskler. Nio av de legobitarna (EAA) kan kroppen inte tillverka själv utan måste tillföras via maten. De kallas för essentiella aminosyror.

Vissa livsmedel innehåller en stor mängd av dessa aminosyror (ex animaliska livsmedel) och andra lite mindre (ex vegetariska livsmedel) men genom att kombinera olika livsmedel så kommer de flesta upp i rätt mängd av alla oavsett vad man har för kosthållning.

Tillskott av aminosyror kan användas för att påskynda återhämtningen, muskeluppbyggnaden och för att förhindra muskelnedbrytning. Det är då främst EAA och inte BCAA man ska dricka, eftersom BCAA inte ger den effekt som man tidigare trott. För att BCAA ska kunna leda till någon muskeluppbyggnad på riktigt, till att aminosyror faktiskt byggs in i muskelfibrerna och bildar nytt muskelprotein, måste alla essentiella aminosyror (EAA) finnas tillgängliga.

Det fungerar även bra att dricka en proteindrink gjort på proteinpulver från valfri källa om man hellre önskar det.

För att få en maximal stimulering av proteinsyntesen rekommenderas ett intag av minst 10 gram (essentiella) aminosyror eller 20 gram protein. Att samtidigt inta kolhydrater ger ingen ytterligare stimulering av proteinsyntesen.

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM