juni 24, 2024

4 steg till bättre hälsa


✅ Vill man göra en förändring i kosten för att förbättra hälsan, gå ner i vikt eller liknande finns det inget bättre än att börja skriva matdagbok. På så sätt kan man i efterhand titta tillbaka och se vad som fungerat bra, vad som behöver korrigeras och hur mycket mat man fått i sig under en dag, vecka osv.
Det ökar även sannolikheten att inte stoppa i sig sådant man inte ska om man tar för vana att skriva ner det man äter. Det känns aldrig bra att behöva anteckna en chokladkaka till lunch. 😊
.

✅ Att planera i förväg är a och o. Har man ingen mat hemma men vet att det ligger en chokladkaka sedan helgen i skafferiet är det väldigt lätt att ersätta exempelvis lunchen med den. Det är inget konstigt med det, den är skapad i minsta detalj att locka en hungrig/sugen människa. Färgen, utseendet, smaken, fettet, kakaon, ja precis allt är exakt vad kroppen vill ha – men inte behöver. Genom att planera i förväg så ser man till att ha det man behöver hemma för en hälsosam måltid och man ser även i förväg om det man ska äta matchar makros och kaloriintaget man strävar efter.
.

✅ Grönsaker innehåller mycket vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. De olika färgerna kommer från skyddande ämnen, vilket är bra för hälsan. Många grönsaker är dessutom rika på fibrer, som har olika positiva effekter i kroppen. Fibrer mättar bra och håller magen igång.
Äter man mycket grönsaker (och frukt med för den delen) minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer. Fyll tallriken med minst en tredjedel grönsaker.
.

✅ Det är viktigt för alla att få i sig rätt mängd vatten varje dag. Extra viktigt är det om man tränar och är aktiv i vardagen. Vatten hjälper fibrerna att ge de positiva effekterna i tarmsystemet. På så sätt minskar man risken för förstoppning. Muskler består av stora delar vatten och kan med rätt vätskeintag hålla dem fasta och snygga. Fördelen med med att dricka vatten när man äter mat är att det fyller magsäcken utan att tillföra kalorier och gör dig mätt fortare om du vill minska på portionerna.

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM