mars 1, 2024

Färska vs. torkade frukter och bär

Frukter och bär är en viktig del av en hälsosam kost. De är fulla av näringsämnen som vitaminer, mineraler, kostfibrer och antioxidanter.

Torkade frukter och bär innehåller också många näringsämnen, men de är ofta mer koncentrerade än färska frukter. Detta innebär att de innehåller mer kalorier och socker vid samma vikt. Därför är det bra att tänka på att äta en mindre mängd av de torkade varianterna jämfört med färska. Bilden illustrerar mängden du får för samma antal kalorier.

Välj oftast färska frukter och bär men ibland kan det vara smidigare med torkade. Färska bär och frukter är:

  • Mer mättande, vilket kan hjälpa dig att äta mindre kalorier totalt sett.
  • En källa till vatten, vilket är viktigt för att hålla dig hydrerad.
  • Mindre benägna att innehålla tillsatser, som till exempel socker, konserveringsmedel eller färgämnen.

När du väljer torkade så är det ett gott och hälsosamt alternativ till godis. Som exempel så älskar både vi och barnen Fruktis från Clean eating som ät helt utan tillsatser eller konserveringsmedel. Perfekt när man är på språng.

Här är några tips på hur du kan lägga till mer färska bär och frukter i din kost:

  • Lägg till bär till din frukostgröt eller yoghurt.
  • Toppa din sallad med frukter.
  • Gör en smoothie med bär och frukt.
  • Ät frukt som mellanmål eller efterrätt.
  • Använd frukt och bär när du lagar mat och bakar. Du kan till exempel lägga till frukt i grytor, soppor, pajer, bakverk och såser

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM