juni 24, 2024

Känslan när det är tungt på riktigt

Vi får ofta frågan hur tungt man ska köra på gymmet. Det finns bara ett svar för bäst resultat – om man är ute efter att stärka musklerna och ifall man även vill att de ska växa – nämligen det kroppen tycker är tungt, inte huvudet.

Låt oss nämna ett exempel.

Det är tungt att bära två fulla ICA kassar från affären. Tungt i huvudet i första hand. Visst, det är tungt för kroppen med men vi är säkra på att de flesta orkar bära två påsar med livsmedel några få kvarter för att komma hem efter att man handlat. Det är få som skulle få nämnvärda styrkeresultat av en sådan prestation.

Tungt i träningssammanhang är alltså inte det vi klarar av utan problem rent styrkemässigt trots att hjärnan säger ifrån att det är tungt. Det är tyvärr så många nybörjare ser på träning. En massa repetitioner och rädsla för att lasta på vikt.

I exemplet ovan skulle det vara tungt ifall du bär två kassar och du orkar gå hundra meter innan du behöver vila innan du tappar dem i marken. Den prestationen skulle stärka kroppens muskler. Samma sak gäller på gymmet. När du kör så tungt att du enbart klarar exempelvis 10 repetitioner kommer du att få utveckling. Kort och gott när kroppen säger ifrån genom att inte klara av att förflytta vikten en enda gång till hur mycket du än pressar.

Har man det i åtanke när man tränar är det betydligt lättare att nå sina mål.

Kör hårt gott folk.

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM