april 18, 2024

Vad är laktos?

Laktos är en form av kolhydrat som ingår i kolhydratgruppen disackarider och som kallas mjölksocker. Laktos, som består av monosackariderna galaktos och glukos, återfinns i mjölk och mjökprodukter.

De flesta vuxna människor i världen har laktosintolerans, vilket innebär att laktas, det matspjälkningsenzym som skall bryta ner laktos, saknas. Därför passerar laktos vidare till tjocktarmen där det bryts ner av bakterier. Det kan ge upphov till kliniska symptom. Här i Sverige är det inte lika vanligt och man tror att 4-10% av befolkningen är laktosintoleranta.

På 1177 kan man läsa att vanliga symptom än gaser i magen, diarré, magknip och uppsvälld mage. Besvären kan komma direkt eller upp till några timmar efter att du har ätit eller druckit något som innehåller mjölksocker. Hur lång tid det tar innan besvären går över varierar från person till person och hur mycket du fått i dig.

Allergi mot mjölkprotein och laktosintolerans är två skilda saker. Vid mjölkproteinallergi tål man inte proteinerna i mjölken och måste utesluta all sorts mat med mjölk i. Vid laktosintolerans får man magbesvär av mjölksocker, laktos. Då gäller det att begränsa intaget av mjölkprodukter.

  • Laktos finns vanligtvis inte i hårdost. Det beror på att laktosen följer med vasslen när den hälls av i vid osttillverkningen.
  • Yoghurt innehåller ungefär 40% lägre halt laktos än mjölk eftersom yoghurtkulturen har brutit ner en hel del laktos.
  • De allra flesta laktosintoleranta tål en mindre mängd mjölksocker per måltid. Flertalet studier har visat att majoriteten av laktosintoleranta personer dagligen kan inta 12 g laktos, vilket motsvarar ett glas mjölk (240 ml), innan symtom uppkommer.

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM