april 13, 2024

Ät kalorismart

Broccoli och jordnötssmör är livsmedel som är bra att inkludera i sin kost men som du ser skiljer sig en given kalorimängd rejält i volym mellan dessa två. 🥦 🥜 Så är det med allt man äter. Det kan därför vara en god idé att äta mycket av sådant som ger stor volym och fyller magsäcken när man vill gå ner i vikt.

🏋️ Är man däremot elitidrottare eller har svårt att gå upp i vikt så gör man det omvända – äter mer av energität mat som inte mättar lika fort.

Ett annat exempel är potatis och pasta som skiljer sig i volym vid samma kalorimängd. Ligger man på ett kaloriunderskott får man mer mat (volym) för kalorierna om man väljer potatis före pasta. 👌👍
Vanligtvis brukar de flesta kunna äta en större mängd pasta än potatis i en måltid och därför brukar det pratas om att utesluta pasta (och bröd) när man vill gå ner i vikt och kanske inte har koll på kalorier. Det handlar alltså inte om att sluta äta kolhydrater utan att äta mat som gör dig mätt med färre kalorier.
👍 Vill du äta pasta, bröd och jordnötssmör när du ska gå ner i vikt så är det helt okej så länge du har koll på kalorierna. 😊

🍽️ En hushållsvåg är alltid rekommenderat att ha i köket när man lagar mat och vill veta hur mycket kalorier man får i sig. Kunskap och noggrannhet ger resultat.

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM