juni 24, 2024

Varför är jag hungrig på kvällen?

Varför är jag hungrig på kvällen? Det blir ofta mackor.

Det är inte helt lätt att ge ett rakt svar på din fråga. Förmodligen har du ätit för lite under dagen i förhållande till din fysiska aktivitet. Att ligga på ett underskott kommer för de flesta att ge ökad hunger. Att ligga på ett underskott när man kör mycket högintensiv träning kan vara tufft, om så skulle vara fallet.
Efter en dag med mindre energi in än vad kroppen behöver så är det din kropp som säger att den vill ha påfyllning för att återhämta sig.

Det gäller för dig att hitta en balans mellan träningen, kosten och vilken sorts mat du stoppar i dig. Det kan vara att öka det totala kaloriintaget en aning för att matcha din fysiska aktivitet men även att kanske minska på träningsdosen (främst cardio) för att kunna ligga på ett underskott utan att känna extrem hunger / sug efter exmpelvis bröd. Ett annat alternativ är att frukostfasta (äta första målet vid lunch) för att ha möjlighet att äta mer på kvällen.

Det är ingen fara att du väljer att äta just mackor på kvällen. Det är inte ”onyttigt” men det är lätt att äta många utan att bli mätt och oftast så blir det inte så mycket protein till. Eftersom du känner att du blir sugen på något på kvällen så ta kontroll över situationen. Vänta inte in i det sista med att ta fram något att äta i hopp om att du kanske slipper suget just ikväll. Förbered istället något som är gott men mättar och känns bättre än just mackor. Koka två ägg på eftermiddagen och lägg i kylen, köp hem en burk keso och en banan som ligger och väntar eller byt ut mackorna mot knäckebröd/Finn crisp med makrill, skivat ägg eller kalkonskivor.

Oftast så är hunger, sug och energinivå relaterat till de rutiner man har för tillfället. I perioder är det väldigt stressigt, man sover mindre eller tvärt emot, mat sover jättemycket, har inget att göra och tränar mycket. Analysera, planera och lyssna på kroppen så kommer du att ta kontroll över situationen.
Vi är säkra på att du kommer att komma ur den onda cirkeln på ett eller annat sätt. Börja med en liten förändring redan i morgon så ska du se att det löser sig. Lycka till!

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM