juli 21, 2024

Hur blir jag av med envisa mammakilon på magen?

Hej Anna och Philip! Vilka övningar på gymmet är bäst för att få bort envisa mammakilon på magen?

SVAR: Att få en smal midja med antydande eller synliga magmuskler är något som många kvinnor och män strävar efter. För att åstadkomma det är det viktigt att veta hur kroppen fungerar och vad skillnaden mellan fett och muskler är. Förenklat kan man säga att fettet som finns under huden är kroppens eget skafferi där kilokalorier finns lagrade att användas vid behov. Ett exempel är att du hamnar på en öde ö eller annat ställe utan tillgång till mat. Då har kroppen tack vare dessa kalorier en chans att överleva, iallafall ett tag. I Sverige har vi sällan brist på mat och därför är det lätt att både bibehålla eller öka fettlagren i kroppen.

Musklernas funktion är att kunna kunna röra på kroppens olika delar och de kan som ni säkert vet öka i både volym, hårdhet och styrka. Musklerna är i sig inte kopplade till fettdepåerna på något sätt utan de fungerar på helt olika sätt. Musklerna förbrukar kalorier och fettet tillgodoser kroppen med dessa. Med andra ord krävs det att kroppen inte får tillgång till den mängd energi via maten som den behöver för exempelvis muskelarbete. (energi används även till mycket mer så bara av att leva går det åt kalorier)

Oavsett om det är mammakilon eller ”vanliga kilon” på magen som ska bort så är det ett kaloriunderskott över en tidsperiod som är ett måste för att uppnå resultat. På så sätt kommer kroppen att förbruka det fett man vill bli av med som kompensation för den uteblivna maten. Ett underskott innebär inte att man slutar äta utan blir mer medveten om vad man stoppar i sig och hittar en bra kalorinivå att ligga på.

Det är viktigt att se till att få i sig protein, fettsyror, vitaminer och mineraler i rätt mängd, annars påverkas både träningen och övriga funktioner i kroppen negativt.

Värt att veta är att kroppen frisätter fettsyror från olika delar av kroppen hela tiden, det går alltså inte att punktförbränna genom att köra en specifik träningsövning. Förbränningen pågår dessutom hela dygnet så det är viktigt att sköta sitt matintag varje dag, varje vecka. Förbrukar man mycket kolhydrater under ett högintensivt pass kommer kroppen kompensera med att förbruka större andel fett senare under dagen och vice versa. Kroppen är komplex och det finns ingen enkel lösning med träningen utan det är kosten som ger bäst resultat och sedan blir träningen bonus.

Att träna magmusklerna på gymmet eller hemma kommer ge många fördelar – bland annat en stark, fast och snygg mage när fettet väl försvunnit. Vårt råd är att variera magövningarna och inte vara rädd för att öka belastningen med hjälp av viktplattor eller liknande om man inte väger så mycket. (Direkt efter graviditeten är det dock viktigt att börja försiktigt med magövningarna och lyssna på kroppen, när barnmorskan gett ok)

För ett bra resultat är det med andra ord i köket som man ska anstränga sig för att göra den största skillnaden. Ät ren och proteinrik mat utan en massa tillsatser och undvik gärna socker, vitt mjöl och allt för mycket fett. Kolhydrater är inget du ska vara rädd för då bra livsmedel kan ge dig energi att orka träna hårdare.

Slutsats: Träna hårt men se till att sköta kosten till 100%. Från din första dag och din första måltid gör du skillnad och det går inte att misslyckas om du har en plan att följa. Du kan få vår hjälp med våra kost- och träningsprogram. Enklare kan det inte bli att nå dina mål. Du läser mer om dem på vår sida med online kost- och träningsupplägg.

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM