maj 23, 2024

Bli en gymmare på 7 dagar

Oavsett om man vill gå ner i vikt, bygga muskler, förbättra konditionen eller må bra så börjar vi alla från ruta ett.

Att nå ett mål innebär att man måste göra en förändring. En förändring kan vara att resa sig från soffan på eftermiddagen och ta en kort promenad. Det kommer kanske inte leda till större muskler men att börja med resa sig ur soffan är ett måste oavsett vad man har för mål. Efter ett tag kan gymträning vara ett naturligt nästa steg.

Vi vet dock att det kan vara tufft att komma igång med gymträningen om man aldrig gjort det förut eller haft ett långt uppehåll. Vi har därför gjort en 7 dagars guide för att ta sig från soffan till en gymrutin som kommer att hålla. Perfekt för dig som inte bara bestämma dig, packa väskan och dra utan behöver lite längre startsträcka.

Dag 1. Stanna kvar i soffan på eftermiddagen. Fundera på vad du har för tankar kring att träna på gym och vad du vill uppnå. Anteckna gärna. Vill du öka muskelmassan, bli starkare eller bara må bättre, inget är omöjligt, det tar bara olika lång tid. Kanske har du någon inspirationsbild du kan spara i telefonen. Tänk på att vi alla är olika och har olika förutsättningar, genetik och livsstil.

Dag 2. Kliv ur soffan på eftermiddagen när du känner dig redo. Ta en kort promenad. Lyssna på något du gillar i dina lurar. Känn att du börjar använda kroppen och njut av den friska luften. Det räcker med 30 minuter. Passa på att göra några upphopp och varför inte lite stretching innan du går in igen. På kvällen läser du det du antecknat dagen innan.

Dag 3. Skippa soffan helt efter jobbet, ta din promenad direkt. 30 min. När du kommer hem så gör du följande övningar: 10 knäböj, 20 utfall, 10 armhävningar (ex på knäna) och 20 situps. Upprepa två gånger. Berätta för en närstående att du tänkt börja träna.

Dag 4. Öka din promenad till 45 minuter. Gå gärna förbi gymmet där du tänkt träna. Har du möjlighet så be att få titta in en snabbis. Har du redan kort så sätt dig så du ser de som tränar. Koppla av i 10 minuter och känn av atmosfären.

Dag 5. Vila från promenaden. Parkera en stund i soffan om du känner för det men upprepa övningarna från dag 3. Kör tre omgångar. Bestäm dig för vad du ska teckna för kort och framförallt på vilket gym. Hör dig omkring om du har en vän som vill träna med dig när tillfälle ges.

Dag 6. Nu är det lördag. Dags att bege dig till gymmet. Börja med att promenera på ett gåband i 15 minuter. Avsluta med övningarna du kört hemma men den här gången 4 omgångar. Avsluta med stretching i en lugn avdelning.

Dag 7. Kör ett 40 minuters pass på gymmet helt utan krav. Följ gärna ett schema eller använd de maskiner du känner dig trygg med. Ordning eller muskelgrupper spelar ingen roll. Känn att du arbetar med kroppen. I morgon börjar din första riktiga gym-vecka. Vill du ha hjälp med kommande veckor så har vi träningsprogram utformade för att ge dig bästa resultatet. Allt med bilder och instruktioner för att du ska veta exakt vad du ska göra. Mer info hittar du på vår pt-online sida.

Nu har det gått en vecka och du är nu redo att nå dina mål på ett effektivt och roligt sätt på gymmet. Vi har alla gått igenom den största förändringen någon gång i livet, nämligen att ta det första steget. Resten är ren glädje för kropp och själ!

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM