maj 23, 2024

Varför går jag upp i vikt igen?

Jag har inga problem att gå ner i vikt, men jag går alltid upp igen, hur håller jag vikten?
/Följare på Instagram

SVAR: Vikt-uppgång/nedgång avgörs av hur många kalorier du äter i relation till hur mycket du förbrukar – under en given period. Du säger att du inte har några problem att gå ner i vikt och det beror förmodligen på att du har ganska bra koll på vad och hur mycket du stoppar i dig då och därför ligger på ett underskott över tid, samt att du får en belöning när du är i mål. Du får lön för mödan helt enkelt.

När du nått ditt mål kanske du släpper lite på tyglarna och håller kanske inte koll på exakta kalorimängden och börjar äta sådant du undvikit senaste veckorna. Du hamnar helt enkelt på kaloriplus i slutändan och går sakta men säkert upp i vikt. För att förhindra det kan man räkna på det man stoppar i sig, röra på sig mer och välja hälsosamma alternativ i så stor utsträckning som möjligt. Om du inte gjort det så kan det även vara en fördel att styrketräna under viktnedgången för att inte riskera att minska din muskelmassa. Förmodligen kommer du dessutom att lägga på dig lite mer muskler vilket är till fördel när du nått ditt mål.

Det behöver inte vara så i ditt fall men det kan ibland även vara resultatet av en för tuff diet som resulterar i ett bakslag efteråt, vilket gör att man börjar äta som man gjorde tidigare och därför går upp igen. Man får aldrig gå tillbaka till gamla mönster, då kommer det alltid att sluta med att man är där man var från början.

Rent generellt så är det inte lätt att minska sin vikt och behålla den om man inte ändrar sin livsstil. Brukar du alltid ta en fika på väg hem från jobbet funkar det inte att bestämma sig för att inte göra det under 10 veckor då man ska gå ner i vikt – fikastället kommer att finnas där även efter de veckorna. Hur gör man då? När man är nöjd med sin vikt och inte alls motiverad att hoppa över livets goda. Har man inte disciplin och pannben så kommer man förr eller senare att falla för frestelsen igen. Kanske en gång, kanske varje dag, det är individuellt. En sak är säker – ju mer du anpassar din livsstil och har en plan, desto mindre risk är det att det blir en vana igen.

Med andra ord – det är lika viktigt att ha en plan för tiden efter viktnedgången som under tiden. Hur din plan än kommer att se ut så ska du alltid hitta en balans mellan aktivitet och godsaker/mat. Man har alltid plats för allt men i lagom mängd.

/Anna och Philip

Sista chansen. Klicka här för att ta del av vår kampanj.

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM