april 13, 2024

Mindre fett på magen utan kaloriunderskott?

Kan man på något sätt bli av med nedre magfettet utan kaloriunderskott?
/Instagramföljare, frågestund.

SVAR: Om man går upp eller ner i vikt (fettvikt) avgörs hur mycket man stoppar i sig varje dag. Om man äter mer än vad kroppen gör av med (dvs att leva, andas, jobba, träna osv) så kommer kalorierna att lagras som fett. Det händer inte på en dag men sakta men säkert om man äter för mycket under en lång period. För att minska fettdepåerna behöver man istället äta mindre än kroppen behöver. Eftersom energi alltid måste förbrukas vid rörelse, träning, värmeproduktion osv, precis som en bil använder bränsle, så kommer det att behövas extraenergi för att täcka upp och den finns bland annat i fettdepåerna. Ett kilo fett motsvarar cirka 7000 kcal. Din fråga om man kan tömma fettdepåerna utan att ligga på ett underskott blir svaret att det i princip är omöjligt eftersom kroppen då aldrig blir tvungen att använda dem som extraenergi.

Du behöver med andra ord äta lite mindre och/eller öka energiförbrukningen för att kroppen ska minska fettdepåerna. Vart fettet försvinner kan man inte bestämma själv utan det frisätts fett från hela kroppen. Många upplever att de har områden där det ökar först och försvinner sist, exempelvis nedre delen av magen. Det finns inget magiskt trick för att bränna fettet just där utan det är bara att vänta på att det sker av sig själv. Förr eller senare minskar depån även där.

Problemet med ”det sista området” är att man kan ha oturen att ha minskat för mycket på något annat ställe så man istället är missnöjd med det, exempelvis för magert ansikte. Man får helt enkelt hitta en balans man är nöjd med och man ska vara försiktig med att ta viktnedgången för långt om man känner att kroppen påverkas negativt av det.

/Anna och Philip

Missa inte våra frågestunder varje helg på vår instagram @annaochphilip

För våra onlineupplägg – klicka här.
För våra träningspass i mobilen – klicka här.

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM