juli 21, 2024

Lax är bra för hälsan

Det rekommenderas att man äter fisk minnst 2-3 gånger per vecka och man kan med fördel välja lax en eller flera gånger av dem,  både för att minska konsumtionen av kött men även för hälsans skull. 🐟🙌
I förhållande till näringsinnehåll per kilo har den odlade laxen lägst klimatavtryck av alla animalier som studerats enligt Friederike Ziegler, forskare inom hållbar sjömat vid RISE.

Lax innehåller en stor mängd protein och bra fetter som svenskar generellt får i sig för lite av. Fettsammansättningen är gynnsam med ett högt innehåll av omättat fett, bland annat de viktiga omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. 😀👌
Näringsvärdet på bilden ovan gäller för 100 gram ICA laxfilé.

Lax har även ett högt innehåll av bland annat selen, B6, niacin, B12, fosfor och D-vitamin. 100 gram lax ger dig hela dagsintaget av D-vitamin, hur bra är inte det?

⚠️ Det du ska tänka på är att inte äta vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern mer än 2-3 gånger per år. Dessa fiskar innehåller höga halter av dioxin och PCB. Det är särskilt viktigt om du är barn, ungdom eller vill bli gravid i framtiden. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.

👍 Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller vildfångad i andra hav än Östersjön. Odlade laxfiskar innehåller förhållandevis låga halter miljöföroreningar, även om de odlats i Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Med det sagt så tycker vi att du ska njuta av lax minst en gång i veckan, gärna mer. 🤩

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM