mars 29, 2024

Dags att slå hål på träningsmyterna

Under alla år som jag jobbat som personlig tränare på olika gym både i Sverige och utomlands har jag fått höra och se det mesta. Även om de klassiska myterna som florerar har börjat avta i takt med att det säljs fler och fler träningstidningar i affärerna är det fortfarande mängder av påståenden som inte stämmer över huvud taget.

Innan jag går in närmare på dessa myter tänkte jag ta upp en annan sak, nämligen vår tendens att vara hälsosamma i perioder. Hur många har inte avgett ett nyårslöfte, köpt kort på det lokala gymmet och satt igång och träna för kung och fosterland.

Efter ett par veckor ”mår man bra” och då behöver man inte träningen lika mycket, eller? När träningspassen halveras minskar motivationen och till slut går man inte dit över huvud taget. Inte förrän solen börjar titta fram och de tjocka kläderna åker av. Först då inser man att man inte alls har den där strandkroppen man tänkte sig i början av året och kör därför ytterligare ett par intensiva veckor innan semestern.

Det är ungefär här många myter dyker upp bland gymmarna. Var de kommer ifrån har jag ingen aning om men förmodligen är det ”brorsan” eller ”polaren” som berättat för dem. Exempelvis att om man bara gör tillräckligt många situps så bränner man bort fettet på magen. Dessutom ska man fokusera på både de övre och nedre magmusklerna.

Dessa två myter kan jag avliva direkt genom att berätta att fettet lättast försvinner genom en god kosthållning och regelbunden träning för hela kroppen. Dessutom finns det inga övre och nedre magmuskler utan det är en enda lång muskel med tvärgående senband som skapar utseendet som vi kallar ett sexpack.

På tal om att bränna fett, det går inte att punktförbränna fettet du har på olika kroppsdelar utan din kropp bestämmer själv vart det ska försvinna först. Av praktiska skäl försvinner fettet oftast kring bålen sist då det dessutom finns viktiga organ där inne, framförallt hos kvinnor.

När jag ändå är inne på fett vill jag ta upp det här med att äta fet mat. Många har fått för sig att allt fett är av ondo och det är det som gör att vi är överviktiga. Visst innehåller fett mycket energi men det är absolut inte hela sanningen. Det är nämligen sockret i maten som är den största boven.

Att kombinera socker och fett är det sämsta tänkbara man kan stoppa i sig om man vill hålla vikten. Att äta en kost med hög andel fett och bara ytterst lite kolhydrater (LCHF) är många som gått ner i vikt och mår bra av.

Det är inte grädden, mjölken och osten som gör oss feta det är godiset, chipsen och läsken. Ja, om vi inte ska gå in på alla halv- och helfabrikat och annat som inte har världens bästa näringsvärde.

För att återgå till sommaren och semestern är det då vi får njuta av resultaten vi lyckats uppnå under våren men det är långt ifrån alla som är nöjda. Kvinnorna kanske inser att det trots allt var en myt att de inte ska träna lika hårt som männen. Det är ingen risk att man blir bodybuilder bara för att man tar i extra mycket under de två träningspassen per vecka.

Nu har det blivit både höst och snart även vinter och många är tillbaka på gymmet efter en slö sommar. För varje år som går är det faktiskt fler och fler som börjar träna regelbundet och bara sedan 80-talet har siffran nästan fördubblats. Nu håller vi tummarna att trenden håller sig och att vi blir ännu fler som svettas på gymmen.

Som avslutning vill jag slå hål på myten att man inte tränar effektivt om man inte svettas. Svettets funktion är till för att kyla ner kroppen. Det säger inget om hur tränad man är eller hur mycket man tar i. En del svettas mer och andra mindre.

Vi ses på gymmet!

VI HJÄLPER DIG ATT KOMMA I FORM